dimecres, 20 d’octubre del 2010

El Professor digital

L'arribada de la Societat de la Informació i el Coneixement també ha afectat el rol del professor, el qual ja no es concep com un transmissor de coneixements, sinó més aviat com un guia, un acompanyant de l'alumnat en els seu procés d'adquirir coneixement: és qui marca les pautes, qui organitza els processos... però és l'alumne/a qui ha de fer, crear, participar, aprendre a aprendre, i ha de fer-ho utilitzant tots els recursos que té a la seva dispoció, incloses les tecnologies dins les quals es sent sovint molt còmode, en resum podem dir que l'alumne és el protagonista del seu aprenentatge.

Però, està el professorat disposat i preparat per a ser un professor digital amb totes les seves conseqüències? Quines són les principals reticències del professorat a l'hora d'integrar les TIC a les seves aules? Quines són les preocupacions del professorat respecte el repte digital?
Interessa conèixer els diversos perfils de professorat que hi ha a les aules i sobretot els "sentiments" que desprenen aquests.
Per reflexionar una mica més, visualitzeu el següent vídeo anomenat "¡Presta atención!"





Hi ha diferents postures per part del professorat respecte la implantació de les TIC a les aules, n'hi ha que estan molt predisposats a fer aquest canvi però n'hi ha que no ho estan.

- Una de les reticències és pel fet de tenir que perdre un temps en aprendre el funcionament de les noves tecnologies i a la vegada haber d'adaptar la seva manera de donar les classe.
- Hi ha també un desconeixement notable del què les TIC poden oferir en l'ensenyament i del com incorporar el seu al dia a dia de l'aula (per tant falta d'informació i falta de formació).
- Són inmigrants digitals i molts es troben desorientat.
- Es preten fer un canvi molt ràpid en poc temps i resulta ser massa brusc per que els professors s'hi puguin adaptar.
- També pensen que la introducció de la "maquinària tecnològica" no farà que l'actitud dels alumnes millori.
- Es tenen també reticències envers els continguts dels llibres digitals per que per una banda encara que siguin enriquits, no deixen de ser recursos tancats envers a un programari lliure, i per altra banda la oferta editorial no es prou bona o seriosa.
- Es requereix una metodologia diferent a l'hora de donar les classes.


Valoració:

Com a conclusió valdria dir que està clar que l'actitud dels mestres envers a la participació activa de la implantació de les noves tecnologies a les aules és un tema clau, si be no és l'únic actor important en aquest procés.
El colectiu docent ha de poder, saber i voler fer aquest pas, la seva aportació és imprescindible perque existeixi una dinàmica evolutiva positiva.

Per a consultar dubtes i per a més informació podeu consultar aquest link: http://rosaferre.jimdo.com/

2 comentaris:

  1. - Cal citar les fonts.
    - Caldria eliminar els espais entre paràgrafs.

    ResponElimina
  2. HOLA jORGE, LA FONT ESTA CITADA AL FINAL DE TOT!

    http://rosaferre.jimdo.com/

    ResponElimina